Łączna liczba wyświetleń

CO MOŻNA JEŚĆ I ILE

A teraz co nie koniecznie przyjemne ale zdrowe, co będziemy czasami przeklinać, oraz zbrzydnie nam na maxa czyli JEDZENIE , PASZA, ŻARŁO, POŻYWIENIE, czy jak się komu żywnie podoba to nazwać. Jest to drugi wymagany niezbędny warunek diety hCG+500, tak samo potrzebny jak hCG.
Dieta jest bardzo rygorystyczna, musimy stosować reżim ilościowy i jakościowy, nie powinniśmy przekraczać w dziennej dawce żywieniowej więcej niż 500 kcal, zalecane jest pięć w miarę regularnych posiłków. Całkowicie i bezwzględnie zabronione jest używanie tłuszczy, oraz cukrów i skrobi. wystrzegać się także należy warzyw wysokoskrobiowych (ziemniaki, gotowana marchew i buraki, groszek, kukurydza)
Oczywiście jeśli nie czujemy potrzeby nie musimy jeść, a cała energia potrzebna do funkcjonowania organizmy jest uwalniania z zasobów tłuszczu właśnie przez hCG. Dr. Simeons podaje w swojej książce, że z w/w zasobów dostajemy od 2000 do 4000 kcal dziennie, czyli wystarczająco aby nie czuć osłabienia ani głodu. Niżej przedstawię listę produktów, które zaleca twórca diety, podzieloną na 3 kategorie.
Białko. Obiad lub kolacja, 100 gram jednego z n/w produktów, warzone na surowo, przyrządzane bez tłuszczy, grillowane (patelnia grillowa, grill elektryczny), pieczone lub gotowane:
  1. pierś z kurczaka/kury (bez skóry)
  2. wołowina (stekowa. ligawa, ekstra chuda czyli polędwica, pieczeń wołowa)
  3. mięso z bawołu ( u nas raczej nie osiągalne) 
  4. cielęcina
  5. antar patagoński (biała ryba)
  6. karmazyn
  7. okoń morski (widziałem w biedronce i lidlu)
  8. halibut
  9. homar
  10. krab
  11. krewetki
Warzywa, tylko jeden rodzaj do posiłku - NIE ŁĄCZYĆ!!!
  1. sałata (każdy rodzaj)
  2. szpinak
  3. szparagi
  4. kapusta
  5. pomidory
  6. ogórki
  7. boćwina
  8. cebula
  9. rzodkiewki
  10. seler
  11. koper (włoski)
  12. liście cykorii
Owoce po jednym do posiłku
  1. jabłko
  2. pomarańcza
  3. grejpfrut (nie więcej niż połowa)
  4. garść truskawek (około 10-12)
Pieczywo wybrać jedno do posiłku, śniadania, obiadu lub kolacji.
  1. paluch chlebowy - grissini (są w biedronce)
  2. suchar
Jeszcze raz przypomnę, bo to sprawa wyjątkowo ważna i przez dr. Simeonsa często podkreślana: próg energetyczny wszystkich posiłków w ciągu dnia nie może przekroczyć 500 kcal, oraz ZERO TŁUSZCZU pod jakąkolwiek postacią. 

Jak widzicie założenia proste, jasne i konkretne, biorąc pod uwagę, że dieta zostało opracowana w latach 60 i 70 ubiegłego wieku, i w ciut innym klimacie niż nasz, to są możliwe drobne odstępstwa, co do samych składników, Możemy jeść brokuły, kalafior, brukselkę, ryby możemy zastąpić rybami łatwiej dostępnymi u nas np, dorsz, mintaj, miruna patagońska ( ja się nią żywię). Co do owoców unikamy wysokocukrowych np. banany, mandarynki, figi, winogrona. Ja osobiście spożywam tylko dozwolone i nie jem nigdy jabłka wieczorem, nie jest to wskazane. Ogólnie nie łączę warzyw ze sobą oprócz pomidorów do których daję 15-20 gr cebuli, niezauwżyłem aby wpływało to negatywnie na spadek wagi.

"Powszechne błędy popełniane w trakcie Fazy I
  1. Niedostateczne objadanie się (za mało cukru i tłuszczu) podczas pierwszych dwóch "dni ożarstwa". Może to skutkować lekkim głodem i bólami głowy w czasie następnych dni w trakcie 500 kcal
  2. Nie dość chuda wołowina (przekonałem się na sobie)
  3. Odważanie 100 gr mięsa po grillowaniu.
  4.  Jedzenie tego samego białka na obiad i kolację.
  5. Łączenie warzyw w jednym posiłku.
  6. Używanie niewłaściwych przypraw (uważnie należy czytać etykiety - w niektórych gotowych przyprawach znajdują się cukier pod różnymi postaciami: brązowy , mederara, maltoza, dekstroza, miód itp. (np.sól czosnkowa może zawierać cukier i skrobię kukurydzianą); skrobia: modyfikowana skrobia kukurydziana; różne rodzaje olejów lub tłuszczów
  7. Picie niedozwolonych napojów ( np. CocaCola, PepsiCola, napoje energetyzujące itp.) dozwolona jest kawa, herbata, woda mineralna, można dodawać soku z cytryny i stewię
  8. Picie zbyt małej ilości napojów (minimum 2 litry)
  9. Używanie gumy do żucia, tabletek typu Mentos itp.
  10. Jedzenie w restauracjach....
  11. Używanie nie dozwolonych kosmetyków."
cytat pochodzi z książki Jean-Luc Delgado HCG+500

cdn.




8 komentarzy:

  1. a można zastapić mięso jajkiem?

    OdpowiedzUsuń
  2. czy można jeść brukselkę

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można używać więcej mleka ale za to 0% tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zaczynać dzień co jeść na sniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem po diecie i od dzisiaj wchodzę w 2 fazę nie wiem za bardzo co mogę jeść na śniadanie

    OdpowiedzUsuń